TORTILLA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SKYREM I OGÓRKIEM
- Adrian .
- Jun 17, 2024
- 1 min read
Updated: Jul 2, 2024
Smak wędzonego łososia idealnie komponuje się z delikatnym, kremowym smakiem jogurtu skyr. A niezastąpionym uzupełnieniem jest chrupiący ogórek. Tortilla z wędzonym łososiem i ogórkiem jest naprawdę pyszna.
Łosoś to bogate źródło pełnowartościowego białka; aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane w organizmie (leucyna, lizyna, izoleucyna i walina); wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, (w tym kwasów omega 3); witaminy D; witamin z grupy B; selenu; fosforu i magnezu. Warto jednak pamiętać, że łosoś to tłusta ryba, która jest bardzo kaloryczna. Dlatego należy rozważnie go włączać do swojego tygodniowego jadłospisu.
SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:
Tortilla pszenna 1 placek (62 g)
Łosoś wędzony na gorąco 1/2 opakowania (60 g)
Ogórek 1/2 małej sztuki (70 g)
Jogurt naturalny skyr 2 łyżki (50 g)
PRZYGOTOWANIE:

1.Ogórka umyj, obierz i pokrój w kostkę.
2.Placek tortilli (z jednej strony) posmaruj jogurtem. Następnie równomiernie rozłóż rozdrobnionego łososia i kawałeczki ogórka.
3.Delikatnie złóż do środka boki tortilli i zawiń.
4.Tortillę możesz zjeść w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojoną na pół
Czas przygotowania: 5 min
Kalorie: 359
Białko: 26 g
Węglowodany: 32 g
Tłuszcze: 13 g
Comments