top of page

TORTILLA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM, SKYREM I OGÓRKIEM

Updated: Jul 2, 2024

Smak wędzonego łososia idealnie komponuje się z delikatnym, kremowym smakiem jogurtu skyr. A niezastąpionym uzupełnieniem jest chrupiący ogórek. Tortilla z wędzonym łososiem i ogórkiem jest naprawdę pyszna.


tortille

Łosoś to bogate źródło pełnowartościowego białka; aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane w organizmie (leucyna, lizyna, izoleucyna i walina); wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, (w tym kwasów omega 3); witaminy D; witamin z grupy B; selenu; fosforu i magnezu. Warto jednak pamiętać, że łosoś to tłusta ryba, która jest bardzo kaloryczna. Dlatego należy rozważnie go włączać do swojego tygodniowego jadłospisu.



SKŁADNIKI NA 1 PORCJĘ:


  • Tortilla pszenna 1 placek (62 g)


  • Łosoś wędzony na gorąco 1/2 opakowania (60 g)


  • Ogórek 1/2 małej sztuki (70 g)


  • Jogurt naturalny skyr 2 łyżki (50 g)


PRZYGOTOWANIE:


ree


1.Ogórka umyj, obierz i pokrój w kostkę.


2.Placek tortilli (z jednej strony) posmaruj jogurtem. Następnie równomiernie rozłóż rozdrobnionego łososia i kawałeczki ogórka.


3.Delikatnie złóż do środka boki tortilli i zawiń.


4.Tortillę możesz zjeść w całości (najlepszy wybór na wynos) lub przekrojoną na pół




Czas przygotowania: 5 min


Kalorie: 359


Białko: 26 g


Węglowodany: 32 g


Tłuszcze: 13 g


Comments


bottom of page