SAŁATKA Z FETĄ I ŻURAWINĄ
- Adrian .
- Jun 17, 2024
- 1 min read
Updated: Jun 19, 2024
To prosty w przygotowaniu oraz przede wszystkim pyszny i wartościowy posiłek z orzechami. Główny składnik sałatki, czyli ser feta to miękki ser o zawartości tłuszczu około 40%, produkowany z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego z mlekiem kozim. Ma bardzo charakterystyczny, intensywny smak który idealnie komponuje się z różnymi smakami.
SKŁADNIKI:
Ser feta 1/2 małego opakowania (70 g)
Żurawina suszona 1 łyżka (10 g)
Orzechy włoskie 1 łyżka (10 g)
Roszponka 2 garści (40 g)
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g)
Sok z cytryny 2 łyżki (12 g)
Sól
Pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.W miseczce umieść oliwę i sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
2. Na talerzu równomiernie rozłóż umytą i osuszoną roszponkę, pokruszony ręką ser feta, żurawinę i orzechy.
3.Polej sosem tuż przed jedzeniem.
Kalorie: 333
Białko: 14 g
Węglowodany: 12 g
Tłuszcze: 26 g
Comments