Brownie z awokado
- Adrian .
- Jun 7, 2024
- 1 min read
Updated: Jun 19, 2024
Przepis zapewnia ciekawą alternatywę dla klasycznych przepisów na brownie, wykorzystując awokado jako główny składnik, co może zainteresować osoby szukające zdrowszych opcji deserów lub sposobów na kreatywne wykorzystanie dojrzałych awokado.

Składniki:
2 dojrzałe awokado
1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki kakao w proszku
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
100g ciemnej czekolady (posiekanej)
Opcjonalnie: orzechy, suszone owoce lub kawałki czekolady do posypania
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż formę do pieczenia (około 20x20 cm) papierem do pieczenia.
Zblenduj awokado na gładką masę.
Dodaj do awokado miód (lub syrop klonowy), wanilię i jajka; dokładnie wymieszaj.
W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Połącz obie mieszanki i dodaj posiekaną czekoladę; dobrze wymieszaj.
Przelej ciasto do przygotowanej formy; opcjonalnie posyp orzechami, suszonymi owocami lub kawałkami czekolady.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut; nie przepiekaj, aby brownie pozostały wilgotne w środku.
Mam nadzieję, że przepis się przyda i smacznego! 😊
Poniżej makro dla załości:
Ja dziele to ciasto na 10 porcji, gdzie makro na jedna porcje wygladaja tak:
Comments