top of page

Jaki olej będzie najlepszy do smażenia ?

Updated: Jun 19, 2024

Jaki olej nadaje się najlepiej do smażenia ? Należałoby zacząć od tego, że jeżeli możemy to nie smażmy, wybierajmy raczej inne formy obróbki termicznej takie jak gotowanie czy pieczenie są one bowiem znacznie zdrowsze.

patelnia

Jednak gdy już zdecydujemy się na smażenie jakiego oleju powinniśmy użyć ?

 


ree

W pierwszej kolejności musimy spojrzeć na kwasy tłuszczowe pod kątem budowy chemicznej. Wybierając z kwasów tłuszczowych nasyconych, kwasów tłuszczowych jednonienasyconych i kwasów tłuszczowych wielonienasyconych to właśnie te pierwsze są najbardziej stabilne w kontekście oddziaływania termicznego. Z drugiej strony kwasy tłuszczowe wielonienasycone są najbardziej wrażliwe na działanie czynników termicznych i najłatwiej ulegają utlenieniu.


wiazania chemiczne

W wyborze oleju do smażenia nigdy nie powinniśmy się kierować temperaturą dymienia, ponieważ nie jest to dobry wyznacznik, z racji tego iż produkty, które mają wysoką temperaturę dymienia mają często również bardzo wysoką zawartość frakcji nienasyconych. Przykładem może być tutaj olej słonecznikowy na którym wiele osób smaży, co jest błędem.


olej słonecznikowy

Kolejnym punktem na, który powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze oleju do smażenia jest to czy olej jest rafinowany czy też nierafinowany. Wszystkie oleje rafinowane radziłbym od razu wyrzucić z kuchni. Rafinacja jest wielostopniowym oddziaływaniem na olej temperaturą, wodą oraz chemikaliami. Proces ten ma na celu wytworzenie jak największej ilości produktu pozbawionego smaku, koloru, nadającego się przede wszystkim do długoterminowego przechowywania, jednak nie nadającego się do spożycia !


Który olej zatem wybrać ?


wykresy

Spoglądając na wykres powyżej najlepszym wyborem wydaję się być olej kokosowy, który zawiera ponad 80% kwasów tłuszczowych nasyconych, kolejne oleje które możemy śmiało używać do smażenia to masło, masło klarowane czy smalec. Oliwa z oliwek też będzie dobrym wyborem z racji tego iż w większości składa się z jednonienasyconych oraz nasyconych kwasów tłuszczowych zawierając jedynie śladowe ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.



Podsumowanie w formie infografiki:


ree

 

Comments


bottom of page